Odchudzający olej kokosowy!

olej kokosowy

Czy wiesz, że olej z kokosa potrafi przyspieszać metabolizm i wspomaga proces odchudzania? Dzięki swoim unikalnym właściwościom tłuszcz z orzechów kokosowych jest sprzymierzeńcem wszystkich osób dbających nie tylko o linię, ale również o swoje zdrowie.
 


Wyjątkowe właściwości oleju kokosowego

Związek oleju kokosowego z właściwościami odchudzającymi wynika z niezwykłej cechy tego tłuszczu – posiada on łańcuchy węglowe o średniej długości (tzw. MCT – medium-chain triglicerydes), podczas gdy 98% tłuszczów posiada łańcuchy długie (LCT – long-chain triglicerydes). Różnica w reakcji organizmu na te tłuszcze jest zasadnicza – tłuszcze długołańcuchowe są rozbijane i odkładane w komórkach ciała, podczas gdy średnie łańcuchy są bezpośrednio przetwarzane na energię. Jednocześnie olej kokosowy stymuluje proces termogenezy, czyli wytwarza ciepło poprzez spalanie kalorii pochodzących z tłuszczu w tkankach. Mówiąc krótko - spożywanie oleju kokosowego powoduje spalanie niechcianego tłuszczu w ciele! Co ciekawe, efekt ten działa nawet wówczas, gdy liczba kilokalorii w diecie nie została obniżona do poziomu określanego mianem „redukcji”, a więc poniżej normalnego zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Przyjmując zatem taką samą liczbę kalorii w pokarmach, nasz organizm nadal spala tłuszcz ze względu na metabolizm podwyższony dzięki olejowi kokosowemu.

Pozytywny wpływ na układ odpornościowy

Oprócz stymulowania metabolizmu, olej kokosowy posiada także działanie prozdrowotne. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju kokosowego, jest znany ze swych właściwości wspomagających układ immunologiczny. Działa on antybakteryjnie i przeciwwirusowo, poprawia odporność osób szczególnie narażonych na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Co ciekawe, naturalnie kwas laurynowy występuje w tak dużym stężeniu tylko w dwóch źródłach – oleju kokosowym i mleku matki. Jest on jednym ze środków wzmacniających szybko rozwijający się organizm dziecka. Poza tym olej kokosowy polepsza wchłanianie do organizmu pierwiastków takich jak wapń i magnez, które są ważne z punktu widzenia profilaktyki przeciw osteoporozie.

Dlaczego warto spożywać olej kokosowy?


1. Nie jest odkładany w tkankach, lecz zamieniany w energię.
2. Stymuluje termogenezę – przyspiesza metabolizm.
3. Przyspiesza utratę wagi nawet przy nieobniżonym dziennym bilansie kalorycznym.
4. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, wieńcowy, nerwowy, pokarmowy.

Olej kokosowy warto używać zarówno wewnętrznie jak i zewnętrze (jako balsam do ciała i odżywka do włosów). Spożywany olej kokosowy jest znakomitym sposobem dostarczenia organizmowi MCT – jest jego najbogatszym naturalnym źródłem, a przy tym jest łatwo dostępny i tani. Warto zamienić obecne w kuchni tłuszcze roślinne właśnie na olej kokosowy. Można go nabyć w postaci rafinowanej (bezzapachowy) i nierafinowanej. Olej rafinowany zachowuje znakomitą większość pozytywnych właściwości i jest chętnie stosowany przez osoby nielubiące aromatu orzecha kokosowego. Bez wątpienia najlepszy jest nierafinowany olej kokosowy, ponieważ zawiera olej w czystej, nieprzetworzonej postaci. Spożywając 3-4 łyżki stołowe dziennie oleju kokosowego, dbamy o zachowanie zgrabnej figury oraz dobrego zdrowia.