Jesienne wzmacnianie organizmu

rodzina

Jesień – czas przeziębień, kataru i ogólnego osłabienia organizmu. Częste zachorowania wynikają z dużych wahań temperatury, które osłabiają układ immunologiczny organizmu i zwiększają ryzyko złapania infekcji. Można jednak temu zaradzić stosując odpowiednią dietę oraz naturalne suplementy. Stosuj poniższe rady, aby zachować w zdrowiu całą rodzinę!

Obiad, który wzmacnia

Ogromny wpływ na nasze zdrowie mają pokarmy, które spożywamy. Jeśli są mało wartościowe, organizm słabnie i jest narażony na infekcje. Dobre, pełnowartościowe posiłki wzmacniają naszą naturalną odporność i pomagają zapobiec chorobom. Jesienny jadłospis powinien obfitować w sezonowe warzywa, szczególnie te bogate w witaminy A, C i E, a także beta-karoten. Należy do nich m.in. dynia, która stanowi znakomite źródło prowitaminy A. Do potraw warto dodawać cenne przyprawy takie jak kardamon czy imbir, które rozgrzewają organizm i stymulują odporność. Rewelacyjnym dodatkiem może być herbata lub kawa z cynamonem lub imbirem, który intensywnie rozgrzewa i chroni przed chorobami.

Jesienią powinniśmy wybierać pokarmy i przetwory z wysoką zawartością witaminy C – np. sok z malin, dżem z dzikiej róży. Znakomitym środkiem wzmacniającym cały organizm jest indyjska pasta Chyawanprash łącząca w sobie moc kilkudziesięciu znakomitych ziół. Pastę można dodawać do soku lub herbaty, a także stosować np. na kanapkach w roli „smarowidła”. Wzmacniającą przekąskę mogą stanowić owoce agrestu indyjskiego – amli – które słyną z niezwykle wysokiej zawartości witaminy C.

Odporność na wysokich obrotach

Jeżeli mamy skłonność do częstych chorób, sama dieta może nie wystarczyć, aby uchronić się przed infekcją. Warto wówczas włączyć naturalne suplementy diety stymulujące funkcjonowanie układu immunologicznego. Suplementy mogą występować np. w formie tabletek witaminowych, herbatek ziołowych czy też innych środków wzmacniających odporność.

Rodzimym sposobem walki z przeziębieniem jest stosowanie kwiatów lipy – np. w formie herbatki ziołowej od Ojca Klimuszko. Kwiat lipy był wykorzystywany w europejskiej medycynie ludowej od stuleci. Jest tak cenny ze względu na właściwości przeciwbólowe, łagodzące i chroniące. Herbatka z lipą jest szczególnie polecana w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Bogatym źródłem sposobów na uniknięcie choroby jest Ajurweda – indyjska sztuka medycyny naturalnej. Zgodnie z tradycją ajurwedyjską, dobrym środkiem wzmacniającym jest neem (miodla indyjska) o działaniu oczyszczającym, odkażającym i wzmacniającym. Suplement neem pozwala w wygodny sposób wykorzystać rewelacyjne właściwości tej rośliny.

Innym popularnym środkiem wzmacniającym jest sok z owoców noni, pochodzących z hawajskich wysp. Noni posiada właściwości detoksykujące, antyoksydacyjne i witalizujące. Pomaga zapobiegać przeziębieniom poprzez wzmacnianie naturalnych barier ochronnych organizmu.

Pamiętajmy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Odpowiednio zbilansowana dieta pomoże nam ustrzec się przed chorobą i tryskać energią nawet podczas mało przyjemnych jesiennych i zimowych dni.