Żywice naturalne – aromatyczny dom

Żywice naturalne – stary / nowy sposób na aromatyczny dom

Aby wykreować w pomieszczeniu określoną atmosferę, najczęściej sięgamy po akcesoria zapachowe: świece, kadzidła pyłkowe oraz olejki eteryczne. W krajach Orientu od wieków wybiera się żywice i cząstki roślinne, które naturalnie kondensują zapachy roślin, z których pochodzą. Sięga się po nie w domach by przywrócić harmonię i uspokoić ciało.

Żywice tworzą się w miejscu pęknięcia kory drzewa. Po zaschnięciu przypominają kawałki bursztynu. Podgrzewając żywicę na węgielku uwalniamy przyjemny, roślinny aromat, całkiem inny od kadzideł z syntetycznych składników. Zapach jest wyrazisty, dlatego wystarczy niewielki fragment żywicy do jednorazowego podpalenia. Podobnie sproszkowana kora np. drzewa sandałowego czy płatki kwiatów nadają pomieszczeniom wyrazistego, a przy tym naturalnego i bardzo przyjemnego aromatu.
 

Jak palić żywicę?


Rozpalenie żywicy jest niezmiernie proste i zabiera dosłownie chwilę:

1. Przygotuj niepalną podstawkę, najlepiej przeznaczoną do palenia kadzideł żywicznych (przykład: kamienny podgrzewacz do żywicy). Podłoże musi być odporne na wyższą temperaturę, idealnie sprawdza się kamień lub pojemnik z piaskiem.
2. Umieść węgielek na podstawce.
Wskazówka: wybieraj tylko naturalne węgielki niezawierające rozpałek. Praktyczne są okrągłe, płaskie węgielki z lekkim wgłębieniem w środku.
3. Podpal węgielek. Gdy zacznie się żarzyć, umieść na nim odrobinę kadzidła żywicznego. Pod wpływem ciepła żywica zacznie się topić i uwalniać olejki eteryczne.

W ten sposób można również palić sypkie kadzidła np. proszek z drzewa sandałowego, korę, płatki kwiatów, aromatyczne zioła.