oliwa z oliwek a zdrowie

Mimo że na każdym kroku słyszy się, że oliwa z oliwek jest zdrowa, to wciąż dość rzadko gości ona w kuchni Polaków. Być może trudno sobie wyobrazić, że kilka kropel oliwy dodanej do sałatki bądź nasączone nią, zjadane na śniadanie pieczywo ma jakiś wpływ na nasze zdrowie, ale rzeczywiście tak jest. Oliwę z oliwek zalecają dietetycy i lekarze, w związku z tym warto zapoznać się z jej wpływem na zdrowie i włączyć ją do codziennej diety.


Oliwa z oliwek a zdrowie. Co zawiera oliwa? Jak wpływa na organizm?

Najzdrowsza jest oliwa z oliwek tłoczona na zimno. To bogate źródło kwasów nienasyconych. Jednonienasycone kwasy (przede wszystkim kwas oleinowy) sięgają nieraz aż 80 % zawartości oliwy. Zawiera również kwas linolowy, niezbędny w utrzymaniu zdrowia organizmu.


Oliwa z oliwek redukuje poziom „złego cholesterolu”, nie naruszając przy tym ilości tego „dobrego”, a to właśnie za sprawą nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki stosowaniu oliwy z oliwek można zmniejszyć ilość „złego cholesterolu” nawet o kilkanaście procent, a co za tym idzie, zniwelować ryzyko rozwijania się niektórych chorób, np. miażdżycy.

 

Oliwa z oliwek wpływa na zdrowie skóry – oliwa z oliwek nawilża skórę od środka, dogłębnie ją odżywia i pobudza do regeneracji. Ochrania ją także przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, np. promieniowaniem ultrafioletowym. Zalecana jest osobom posiadającym cerę suchą, wrażliwą, wymagającą intensywnego nawilżenia, ale także osobom o cerze dojrzałej, ponieważ ujędrnia ją i opóźnia procesy starzenia. Może być pomocna w przypadku niektórych chorób skórnych, np. łuszczycy lub łupieżu.

Oliwa z oliwek wykazuje wysoką zawartość witamin:

  • witaminy A, która utrzymuje prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci, pozytywnie wpływa na wzrok, zapobiegając przed jego pogorszeniem i chorobami (np. tzw. „kurzą ślepotą”), chroni przed drobnoustrojami, a nawet działa antynowotworowo
  • witaminy D, która korzystnie wpływa na układ nerwowy i mięśniowy, działa bakteriobójczo oraz chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego
  • witaminy E, która nazywana jest „witaminą młodości”, ponieważ jest silnym antyoksydantem, dostarczającym komórkom niezbędnych składników odżywczych i spowalniającym proces starzenia komórek
  • witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi oraz działa antynowotworowo.