oliwa z oliwek właściwości lecznicze

Właściwości lecznicze olejów pochodzenia roślinnego znane są nie od dziś. Jednym z najpopularniejszych olejów stosowanych na co dzień w kulinariach i kosmetyce, wykazującym wiele prozdrowotnych cech, jest oliwa z oliwek pozyskiwana z owoców drzewa oliwnego.


Najbardziej wartościowa jest oliwa pozyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno – tzw. extra vergine. Ten złocistozielony płyn zawiera zdrowe kwasy (przede wszystkim oleinowy), uzupełnia organizm w niezbędne witaminy (A, D, E, K), dzięki czemu, regularnie stosowana, wywiera zauważalny wpływ na stan zdrowia człowieka.

Oliwa z oliwek – poznaj jej właściwości lecznicze i ciesz się lepszym zdrowiem

  • oliwa z oliwek reguluje procesy trawienia, ma właściwości detoksykacyjne, dlatego może być pomocna przy oczyszczaniu organizmu ze zbędnych toksyn. Redukuje zaparcia i inne problemy związane z trawieniem
  • kwas oleinowy zawarty w oliwie z oliwek łagodzi objawy astmy oraz kataru alergicznego
  • oliwa z oliwek pomaga zredukować poziom złego cholesterolu, zachowując przy tym odpowiednią ilość cholesterolu dobrego, dzięki temu zapobiega niektórym chorobom, np. miażdżycy
  • oliwa z oliwek wykazuje lecznicze działanie na choroby skórne, np. łuszczycę, łupież, różnego rodzaju wysypki
  • oliwa z oliwek wychwytuje wolne rodniki, dzięki czemu ma właściwości spowalniające proces starzenia się organizmu; może być stosowana także zewnętrznie jako samodzielny kosmetyk bądź składnik kosmetyków, dzięki czemu opóźni starzenie się skóry. Jest silnym antyoksydantem, dostarczającym komórkom niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu skóra zachowuje dłużej promienny, młody wygląd i jest dobrze nawilżona, a organizm jest chroniony przed różnego rodzaju chorobami serca
  • ze względu na zawartość witaminy A oliwa z oliwek utrzymuje prawidłowy stan włosów, skóry i paznokci, pozytywnie wpływa na wzrok, zapobiegając przed jego pogorszeniem i chorobami (np. tzw. „kurzą ślepotą”), chroni przed drobnoustrojami, a nawet działa antynowotworowo
  • ze względu na zawartość witaminy D oliwa z oliwek wykazuje właściwości lecznicze na układ nerwowy i mięśniowy, a także chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego oraz działa przeciwbakteryjnie
  • witamina K zawarta w oliwie z oliwek wpływa na prawidłową krzepliwość krwi, odgrywa także rolę w gospodarce wapniowej