oliwa z oliwek niefiltrowana

Oliwa z oliwek jest jednym z najpopularniejszych olejów, które znalazły zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki wysokiej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych (przede wszystkim kwasu oleinowego) i witaminom zaleca się włączenie oliwy z oliwek do codziennej diety, aby uzyskać liczne profity zdrowotne. Zanim jednak zdecydujemy się na zakup pierwszej z brzegu oliwy z oliwek, warto zapoznać się z jej rodzajami, aby wybrać tę najlepszą, najbardziej wartościową.

Oliwa niefiltrowana – najlepsza wśród oliw?

Najwięcej prozdrowotnych właściwości posiadają oliwy niefiltrowane. Są one naturalnie mętne i można w nich zauważyć drobiny oliwek, które nie zostały usunięte w wyniku filtracji. Ze względu na to termin przydatności do spożycia oliwy niefiltrowanej może być stosunkowo krótki, gdyż pozostałe drobinki mogą przyczyniać się do przyspieszenia procesu fermentacji. Mimo to warto zdecydować się na niefiltrowaną oliwę z oliwek i po prostu spożyć ją przed upłynięciem terminu ważności podanego na etykiecie.


Używanie w kuchni niefiltrowanej oliwy z oliwek przynosi same korzyści, jednak warto zwrócić uwagę, że ma ona dość intensywny smak i aromat, gdyż jest oliwą bardzo młodą. Dlatego przygotowując potrawy z jej wykorzystaniem trzeba pamiętać, że zyskają one niepowtarzalny aromat. Niefiltrowana oliwa z oliwek wymaga też odpowiedniego „traktowania”, gdyż jak wspomniano wyżej, tego rodzaju oliwa szybciej się psuje. Z tego względu sprzedawana jest najczęściej w szklanych, przyciemnianych butelkach, ponieważ światło wpływa na nią destrukcyjnie. Należy zatem przechowywać szczelnie zamkniętą butelkę z oliwą w zaciemnionym miejscu, z dala od źródeł ciepła.


Niefiltrowana oliwa extra vergine z pierwszego tłoczenia jest tłoczona na zimno wyłącznie za pomocą środków mechanicznych, dzięki czemu zachowuje mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. Nie tylko wpływa pozytywnie na stan skóry, ale także spowalnia procesy starzenia organizmu, redukuje ryzyko wystąpienia niektórych chorób (np. miażdżycy, chorób serca) oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy i mięśniowy. Istnieje możliwość, że niefiltrowanej oliwy nie dostaniemy w zwykłym sklepie spożywczym ze względu na jej ograniczoną dostępność. Warto zatem wybrać się do sklepu z żywnością z różnych stron świata bądź poszukać w Internecie.