olejek neem zastosowanie

Drzewo neem, czyli miodla indyjska, występuje na terenie Indii, Indonezji, Zachodniej Afryki i Australii. Olej tłoczony na zimno z nasion drzewa neem słynie ze swoich licznych prozdrowotnych właściwości, które znane są nie tylko mieszkańcom wyżej wymienionych miejsc. Już tysiące lat temu znalazł on zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej jako środek grzybo- i bakteriobójczy, antyseptyczny, odkażający i tonizujący. Olej neem można dostać w dobrych sklepach z kosmetykami naturalnymi i orientalnymi, a jego zastosowanie lecznicze jest bardzo wszechstronne.


Z racji na działanie grzybobójcze i bakteriobójcze olej neem potrafi przynieść ulgę w różnego rodzaju infekcjach, którymi dotknięta jest ludzka skóra. Pomaga w jej detoksykacji i zabiciu bakterii. Zastosowanie oleju neem na skórę sprawia, że odzyskuje ona zdrowy wygląd, jest nawilżona i wygładzona. W medycynie ajurwedyjskiej neem uchodzi za najbardziej skuteczne zioło leczące wszelkiego rodzaju infekcje skórne.


Poniżej przedstawiono wybrane dolegliwości skórne, które mogą zostać wyleczone bądź złagodzone poprzez zastosowanie oleju neem:

  • łuszczyca
  • świąd skóry
  • różnego rodzaju rany i obtarcia skóry
  • łupież
  • zaczerwienienia skóry
  • trądzik
  • opuchlizna
  • czyraki
  • poparzenia i odparzenia
  • świąd skóry
  • wszy
  • inne stany zapalne skóry.

Olej neem - zastosowanie nie tylko na skórę

Oprócz tego, olej neem znalazł zastosowanie również w pielęgnacji włosów. Sprawia, że są pełne życia, skóra głowy jest dobrze oczyszczona, a ryzyko wystąpienia łupieżu jest zniwelowane. W pielęgnacji włosów wykorzystuje się nie tylko olej, ale także sproszkowane liście drzewa neem. Jest to skuteczny środek oczyszczający, antybakteryjny i przeciwłupieżowy. Ponadto, w kosmetyce naturalnej wykorzystuje się nawet drewno miodli indyjskiej (czyli neem) – wykonuje się z niego grzebienie i szczotki do włosów. Czesane nimi włosy nie elektryzują się, a samo drewno również wykazuje właściwości zapobiegające powstawaniu łupieżu oraz wypadaniu włosów.


Ze względu na stosunkowo silne działanie, olej neem nie powinien być stosowany na skórę dziecka i kobiet w ciąży. Niektórym osobom może również nie odpowiadać dość mocny i specyficzny zapach oleju neem, jednak ze względu na wysoką skuteczność preparatu, warto „przeboleć” ten drobny mankament w zamian odzyskanie zdrowia swojej skóry.

Olejek Neem

[Nr kat. HLF-173]
figula94 10.12.2013
Bardzo dobry przy wypryskach.
To tańszy odpowiednik tamanu, jeśli chodzi o trądzik. Działa świetnie, pomimo, że za bardzo nie nawilża, to przy regularnym stosowaniu powstaje mniej wyprysków, a przynajmniej tych ropnych, czego nie mogę niestety powiedzieć o wągrach. Minusem też jest to, iż po czasie skóra się przyzwyczaja, ale wtedy wystarczy go odłożyć na jakiś czas, a później znów stosować.