olejek neem opinie

Drzewo neem, czyli miodla indyjska, występuje na terenie Indii, Indonezji, Zachodniej Afryki i Australii. Olej tłoczony na zimno z nasion drzewa neem słynie ze swoich licznych prozdrowotnych właściwości, które znane są nie tylko mieszkańcom wyżej wymienionych miejsc, ale też zwolennikom kosmetyki naturalnej i orientalnej na całym świecie. Już tysiące lat w medycynie ajurwedyjskiej ma opinie niezawodnego środka grzybo- i bakteriobójczego.


Już sama nazwa wskazuje na egzotykę drzewa, z którego pozyskiwany jest olejek neem, jednak zyskuje on coraz większą popularność. W sklepach z kosmetykami naturalnymi i orientalnymi reklamowany jest jako olejek przynoszący wszechstronne korzyści zdrowotne, zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów.

Dzięki olejkowi neem pozbędziesz się infekcji skórnych

Z racji na działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, olejek neem ma opinię produktu, który przynosi ulgę w różnego pochodzenia infekcjach skórnych. Pomaga w detoksykacji chorobowo zmienionych miejsc i pozbyciu się bakterii wywołujących dane zakażenia. Zastosowanie oleju neem na skórę sprawia, że odzyskuje ona zdrowy wygląd, jest nawilżona i wygładzona, a wszelkie dolegliwości zostają złagodzone bądź całkowicie zażegnane. Jego bezpośrednie zastosowanie na skórę odkaża ją i przyspiesza proces gojenia się skóry, redukuje zaczerwienienia i niweluje wszelkie dolegliwości związane z infekcjami skórnymi, np. łupież, świąd skóry głowy, opuchlizny i wysypki skórne.


Ze względu na liczne właściwości lecznicze, olejek neem wykorzystuje się nie tylko jako samodzielny środek antybakteryjny czy antygrzybiczny. Również kosmetyki mające wśród listy składników olejek neem cieszą się dobrą opinią, między innymi wśród kobiet borykających się z trądzikiem lub łupieżem. Olejek neem może być zatem wykorzystywany w takich kosmetykach jak maseczki do twarzy do cery trądzikowej, szampony do włosów, mydła, olejki lecznicze, pasty do zębów i płyny do płukania jamy ustnej.


Opinie kobiet Orientu mówią same za siebie: w medycynie ajurwedyjskiej neem stanowi najskuteczniejsze zioło leczące wszelkiego rodzaju infekcje skórne. Jedyne negatywne opinie na temat olejku neem mogą dotyczyć jego zapachu, który jest dość specyficzny i niezbyt przyjemny, ale z pewnością warto „przeboleć” ten drobny mankament, aby cieszyć się zdrową skórą.

Olejek Neem

[Nr kat. HLF-173]
Bellargonia 02.08.2014
Olejek neem
Olej bardzo dobrze lagodzi stany potradzikowe, likwiduje co prawda nie wszystki ale naprawde jest dobry krostki znikaja po 3-8 dniach.