olej neem zastosowanie

Drzewo neem (miodla indyjska), które rośnie przede wszystkim w Indiach, ale również innych egzotycznych rejonach świata, takich jak Indonezja, Australia, Afryka, jest na tych terenach nazywane „cudownym drzewem”. W medycynie ajurwedyjskiej cenione Dzięki licznym właściwościom leczniczym, antyseptycznym, antygrzybicznym, odkażającym i tonizującym jest cenione nie tylko w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Coraz częściej znajduje zastosowanie wśród zwolenniczek kosmetyki naturalnej również w Polsce.

W tradycji ajurwedyjskiej olej neem znajduje zastosowanie w leczeniu różnego rodzaju chorób, np.:

  • reumatyzmu
  • cukrzycy
  • arytmii i innych chorób serca
  • artretyzmu
  • owrzodzeniach żołądka
  • łuszczycy
  • zaburzeń układu nerwowego
  • malarii

Natomiast powszechnie stosowany olej neem dostępny w sklepach z kosmetykami naturalnymi pozwala zwalczyć różne dolegliwości skórne, w tym:

  • łupież
  • pasożyty
  • trądzik

Olej neem pozyskiwany w procesie wyciskania na zimno nasion drzewa neem. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, zastosowanie oleju jest wszechstronne: wykorzystuje się go w maseczkach do twarzy, szamponach do włosów, mydłach, olejkach leczniczych, pastach do zębów, płynach do płukania jamy ustnej. Może wydawać się nieco egzotyczny, jednak zyskuje coraz większą popularność, szczególnie wśród zwolenników kosmetyków orientalnych i naturalnych. Można go dostać w sklepach oferujących tego rodzaju produkty, a reklamowany jest jako olej przynoszący wszechstronne korzyści zdrowotne, zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów. Jego zastosowanie na skórę pozwala ją odkazić, przyspieszyć proces gojenia się skóry, zredukować jej zaczerwienienia oraz złagodzić wszystkie dolegliwości, o których wspominano wyżej, np. łupież, świąd skóry głowy, a także opuchlizny i wysypki skórne. Olej neem należy stosować regularnie i długotrwale, wtedy jego zastosowanie przyniesie najlepsze efekty. Ze względu na specyficzny zapach może to być uciążliwe, ale jego prozdrowotne właściwości wygrywają z tym drobnym mankamentem.


Olej neem powinno się przechowywać w niskich temperaturach. Ma konsystencję masła, dlatego aplikacja nie jest trudna. Nadaje się do bezpośredniego nałożenia na skórę – niewielką ilość preparatu wmasować w chorobowo zmienione miejsca, aż do całkowitego wchłonięcia w skórę.

Olejek Neem

[Nr kat. HLF-173]
wanbli 29.04.2012
bardzo dobry!
zakupiłam ten olejek ze względu na bardzo suchą i popękaną skórę moich stóp, a zwłaszcza pięt. już po kilku dniach dokonał tego z czym nie mogły sobie poradzić wszystkie drogeryjne "cuda". teraz już nie wstydzę się pokazać moich stóp w sandałach : ) jeśli chodzi o zapach to jest dość specyficzny, ale jak każdy ziołowy środek powinien być przede wszystkim skuteczny a nie sztucznie perfumowany : ) naprawdę polecam