olej neem właściwości

Drzewo neem (czyli miodla indyjska), rosnące w Indiach oraz innych tropikalnych rejonach świata (np. Indonezji, Australii, Zachodniej Afryce), nazywane jest „cudownym drzewem”. W medycynie ajurwedyjskiej cenione jest ze względu na liczne właściwości lecznice, antyseptyczne, antygrzybiczne, odkażające i tonizujące.


W tradycji ajurwedyjskiej właściwości neem wykorzystywane są w leczeniu różnego rodzaju chorób, np.:

  • gorączki
  • reumatyzmu
  • cukrzycy
  • arytmii i innych chorób serca
  • artretyzmu
  • owrzodzeniach żołądka
  • łuszczycy
  • zaburzeń układu nerwowego
  • malarii

Neem pozwala zwalczyć również różne dolegliwości, w tym:

  • łupież
  • pasożyty
  • trądzik
  • inne stany zapalne skóry

Ponadto neem wykazuje także właściwości nawilżające i antystarzeniowe oraz zwiększające odporność organizmu.


Olej neem pozyskuje się w procesie wyciskania na zimno nasion drzewa miodli indyjskiej. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, olej neem stosowany jest w masażach, maseczkach do twarzy, szamponach do włosów, mydłach, olejkach leczniczych, pastach do zębów, płynach do płukania jamy ustnej. Choć może wydawać się nieco egzotyczny, to zyskuje u nas coraz większą popularność, szczególnie wśród zwolenników kosmetyków orientalnych i naturalnych. Bez problemu można go dostać w sklepach oferujących tego rodzaju produkty. Olej neem reklamowany jest jako środek przynoszący wszechstronne korzyści zdrowotne, zarówno w pielęgnacji skóry, jak i włosów. Jest naturalnym środkiem odkażającym, przyspieszającym proces gojenia się skóry, redukującym jej zaczerwienienia oraz łagodzącym wszystkie dolegliwości, o których wspominano wyżej, np. łupież, świąd skóry głowy, a także opuchlizny i wysypki skórne. Aby jednak uzyskać optymalne efekty, należy stosować olej neem regularnie i długotrwale. Ze względu na specyficzny zapach może to być dość uciążliwe, jednak jego prozdrowotne właściwości wygrywają z ewentualnymi niedogodnościami sensorycznymi.


Olej neem powinno się przechowywać w niskich temperaturach. Ma konsystencję masła, dlatego stosunkowo łatwo aplikuje się go na skórę. Nadaje się do bezpośredniego nałożenia na skórę – wystarczy niewielką ilość preparatu wmasować w chorobowo zmienione miejsca, aż do całkowitego wchłonięcia w skórę. Olej neem nie powinien być stosowany u dzieci oraz kobiet w ciąży.

Mydełko z neem i bazylią

[Nr kat. LAS-032]
gonia 18.06.2014
świetne mydełko :)
Naturalne składniki, a więc bez sztucznych pachnideł, ale zapach dosć przyjemny, mydli się dobrze, skóra jest po nim miękka, odżywiona. Na opakowaniu jest ostrzeżenie, ze może się wyśliznać z rąk, ale w rzeczywistości mydło nie jest jakieś szczególnie śliskie, więc nie sprawia kłopotów pod prysznicem :)). O efektach leczniczych wypowiem się po dłuzszym okresie stosowania.