olejek z marchwi opinie

Picie soku z marchwi poprawia koloryt skóry, delikatnie ją przyciemniając i nadając brązowy odcień. Osoby pijące sok marchewkowy szybciej łapią opaleniznę i cieszą się nią dłużej. Świeżo wyciśnięty sok z marchwi jest smaczny i zdrowy, ale warto wiedzieć, że podobne właściwości wykazuje także olejek z marchwi, pozyskiwany z nasion.


Olejek z marchwi ma pomarańczowo-czerwone zabarwienie i konsystencję charakterystyczną dla olejów roślinnych. Wyróżnia go dość niewielka trwałość – pod wpływem tlenu i światła może szybko stracić swoje prozdrowotne właściwości, dlatego najlepiej kupować go w niewielkich ilościach i systematycznie używać. Jest stosowany w kosmetyce jako dodatek do różnych kremów, olejków i emulsji, jednak czysty olejek można używać także samodzielnie po wymieszaniu z innym, bazowym olejem lub np. balsamem.

Olejek z marchwi – naturalna ochrona przed słońcem

Olejek z marchwi ma zasłużoną opinię naturalnego ochraniacza przed promieniowaniem słonecznym. Zawiera karoten oraz witaminy (np. z grupy B i E), które sprawiają, że skóra nabiera odporności na szkodliwe promieniowanie oraz łagodzą dolegliwości związane z poparzeniem słonecznym. Ponadto olejek nawilża i pobudza skórę do regeneracji, zapobiega jej przesuszeniu oraz spowalnia proces jej starzenia, działając jak antyoksydant.

Aby samemu stworzyć olejek nadający się do opalania, należy zmieszać 10 ml olejku z marchwi z 50 ml oleju migdałowego i smarować ciało podczas ekspozycji na słońce. Tak powstały naturalny kosmetyk można stosować także poza plażą, ponieważ działa jak naturalny samoopalacz, już po krótkim czasie wyrównując koloryt skóry i nadając jej piękny, brązowy odcień. Chemiczne, silnie działające samoopalacze mają niezbyt korzystne opinie i mogą uczulać. Olejek z marchwi w tej roli sprawdzi się równie dobrze, a ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych jest praktycznie zerowe. Należy jedynie pamiętać, aby nie stosować go w mocnym stężeniu (zawsze trzeba go z czymś rozcieńczać), oraz wziąć pod uwagę, że może farbować ubrania.

Marchewkowy olejek można stosować również na twarz, aby dodać jej blasku i ładnego odcienia opalenizny, a dodatkową korzyścią będzie nawilżenie i ujędrnienie skóry z jednoczesnym dbaniem o zachowanie jej młodości na dłużej. Mogą stosować go również osoby o tłustej cerze, ponieważ nie powoduje powstania zaskórników.