kwas hialuronowy w kosmetyce

Co chwilę napotykamy się na reklamy kremów z kwasem hialuronowym. Największe marki kosmetyczne, również te promujące kosmetyki naturalne, mają w swojej ofercie produkty z kwasem hialuronowym. Nie są to jedynie kremy do twarzy, ale również np. do rąk. Kwas hialuronowy jest składnikiem kremów, ale oprócz tego, można go dostać w formie proszku lub żelu, do stosowania jako serum bądź dodawania go do swoich ulubionych kosmetyków.

Co takiego sprawia, że kwas hialuronowy jest tak chętnie wykorzystywany w kosmetyce?

Na samym początku trzeba zaznaczyć, że kwas hialuronowy jest naturalnym składnikiem tkanki łącznej i skóry właściwej. Poprzez chłonięcie wody pełni funkcje swego rodzaju magazynu dla wody. Naturalnie występujący kwas hialuronowy nadaje skórze spójność, sprężystość i elastyczność.


Wraz z upływem czasu zawartość kwasu hialuronowego w skórze zmniejsza się, pogarszając jej nawodnienie i w rezultacie prowadząc do powstania zmarszczek. Właśnie tutaj dochodzimy do sedna, jeśli chodzi o wykorzystanie kwasu hialuronowego w kosmetyce: ma on uzupełniać „braki” kwasu w skórze, spowodowane upływem czasu, i będące jedną z głównych przyczyn powstawania zmarszczek.


Właśnie dlatego kwas hialuronowy jest wykorzystywany w kosmetyce jako składnik nawilżający kosmetyków, wiążący wodę na powierzchni naskórka. Jest tzw. składnikiem hydrofilnym. Oznacza to, że przyciąga i wiąże wodę, dzięki temu przyczyniając się do lepszego uwodnienia keratyny i uelastycznienia warstwy rogowej naskórka. Wśród składników hydrofilnych, zależnie od właściwości wnikania, można wyróżnić składniki działające powierzchownie oraz składniki wnikające do powierzchownych warstw naskórka. Kwas hialuronowy należy do tych pierwszych – jest składnikiem działającym powierzchownie, podobnie jak np. kolagen.

Znając właściwości kwasu hialuronowego, możemy podać konkretne przykłady jego wykorzystania w kosmetyce:

  • dodawany do kosmetyków nawilżających (kremów do twarzy, kremów do rąk) oraz kremów przeciwzmarszczkowych jako składnik aktywny
  • w dermatologii estetycznej stosowany jako wypełniacz estetyczny, np. do zabiegów mezoterapii nawilżającej
  • w wielu kosmetykach wykorzystywany jako naturalny film osłaniający warstwę rogową naskórka
  • stosowany jako serum do twarzy, ciała i włosów (jako odżywka na zniszczone końcówki).  
Nayane 15.01.2015
Jestem zadowolona
Jestem bardzo zadowolona. Kwas działa lepiej niż popularne serum, którego wcześniej używałam. Produkt rozrabiam razem z olejkiem i stosuję na noc zamiast kremu do twarzy. Pierwsze efekty zauważyłam po niespełna tygodniu. Pozbyłam się problemu suchej skóry, a cera jest promienna i wypoczęta. Polecam!