Helfopedia
Kliknij na jedną z literek powyżej aby przenieść się do terminów słownych rozpoczynających się od tej literki.

W

Wanilia

Laski wanilii. Działa oczyszczająco, uelastycznia skórę.

Synonimy: Vanilla planifolia

Witamina E, Tokoferol

Otrzymywana z olejów roślinnych. Silny antyoksydant, działa przeciwstarzeniowo.

Synonimy: Tocopherol

Wodorotlenek potasu

Substancja dopuszczona do stosowania w kosmetykach naturalnych Stabilizator emulsji.

Synonimy: Potassium Hydroxide

Wosk Carnauba

Otrzymywana z liści palmowych Copernicia cerifera (kopernicji). Naturalna żywica roślinna pozyskiwana z liści palmowych. Jest najtwardszym woskiem kosmetycznym; wydziela się w postaci drobnych żółtych łusek zna liści palmy.

Synonimy: Cera carnauba

Wosk pszczeli

Otrzymywany się z plastrów woskowych wytwarzanych przez pszczoły Apis mellifica. Naturalny wosk pszczeli natłuszcza, odżywia i chroni skórę. Wykazuje działanie bakteriobójcze. Jest częstym składnikiem pomadek i ochronnych balsamów do ust.

Synonimy: Beeswax (Cera Alba)

Wyciąg z korzenia kosaćca bladego

Pozyskiwany z korzenia kosaćca białego. Działa tonizująco i maskująco.

Synonimy: Iris pallida root extract

wyciąg z kwiatów rumianku

Wyciąg z kwiatów rumianku. Otrzymywany poprzez ekstrakcję z kwiatów.

Synonimy: Chamomilla Recutita Flower Extract

Węgiel aktywny

Ma niezwykle silne właściwości oczyszczające. Oczyszcza pory z zanieczyszczeń i toksyn. Rozjaśnia miejscowe przebarwienia.

Synonimy: Charcoal Powder