Helfopedia
Kliknij na jedną z literek powyżej aby przenieść się do terminów słownych rozpoczynających się od tej literki.

O

OCM

To metoda oczyszczania i demakijażu skóry twarzy poprzez zastosowanie mieszanki olejowej w odpowiednich proporcjach. Podstawą tej mieszanki jest olej rycynowy, którego struktura i konsystencja jest zbliżona do ludzkiego sebum. Ponieważ nie może być stosowany w stężeniu 100% miesza się go z innymi olejami, które tworzą bazę. Po nałożeniu mieszanki olejowej na twarz i wykonaniu masażu, zmywa się go przy użyciu ściereczki muślinowej, ręcznika lub ściereczki frotte namoczonej wcześniej w gorącej wodzie.

Synonimy: Oil Cleansing Method

Olej arganowy

Otrzymywany z orzechów drzewa arganowego. Silnie regeneruje i nawilża skórę. Ze względu na wysoką dawkę witaminy E działa przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo.

Synonimy: Argania Spinosa Oil

Olej jojoba

Otrzymywany poprzez tłoczenie nasion Jojoby. Odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę oraz włosy. Pomaga w pielęgnacji cery trądzikowej. Zastyga w temperaturze poniżej 7 stopni C.

Synonimy: Jojoba seed oil

Olej kakaowy

Olej łatwo wchłanialny, charakteryzuje się całkowitą zgodnością ze skórą, bogaty w naturalne antyutleniacze, zawiera kwas oleinowy, który regeneruje i nawilża skórę.

Synonimy: Theobroma Cacao oil

Olej kokosowy

Otrzymany z palmy kokosowej. Jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik oraz różnego rodzaju witaminy i minerały. Klasyfikuje się do jedzenia “funkcjonalnego” ponieważ spożywanie tego odżywczego orzecha jest bardzo korzystne dla zdrowia. Szczególne zainteresowanie dotyczy oleju kokosowego, ponieważ posiada o wiele większe właściwości lecznicze niż jakikolwiek inny olej spożywczy.Od innych olejów odróżniają go niezwykłe właściwości oraz trwałość: jest odporny na wysoką temperaturę, dzięki czemu może być przechowywany nawet bez lodówki. Oprócz dobroczynnego wpływu na zdrowie olej kokosowy znajduje także wiele zastosowań w kosmetyce. Zajmuje także centralne miejsce w kuchni - da się nim zastąpić wiele używanych dotychczas tłuszczów. Miłośnicy zwierząt mogą dodawać odrobinę tego oleju do karmy swoich pupili, co przyczynia się do ich lepszej kondycji, zrzucenia nadwagi i sprawia, że ich futerka stają się lśniące i nabierają połysku. Olej kokosowy nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans, utlenionego cholesterolu, który przyczynia się do insulinoodporności, cukrzycy, raka, i chorób autoimmunologicznych. Jest za to bogaty w witaminy i minerały: magnez, potas, wapno i żelazo. Idealny do smażenia orientalnych potraw,gotowania, pieczenia ciast i robienia deserów. Nadaje się również do smarowania pieczywa. Świetnie się wchłania w potrawy. Nie ma wpływu na smak przyrządzanej potrawy.

Olej kokosowy znalazł również zastosowanie jako środek pielęgnacyjny i kosmetyczny oraz do masaży. Można stosować jako balsam do ciała. Jest idealny do cery suchej i łuszczącej się, swędzącej. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę,tuż po kąpieli. Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry i egzemą.

 

Synonimy: Cocos nucifera oil

Olej laurowy

Z liści wawrzynu szlachetnego.

Synonimy: Laurus nobilis Oil

Olej lniany

Otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego. Zawiera 10% nasyconych kwasów tłuszczowych, 58% kwasu alfa-linolenowego, 15% kwasu linolowego, 17% kwasu olejowego, bogaty w witaminę E. Działa regenerująco na skórę.

Synonimy: Linseed Seed Oil

Olej makadamia

Otrzymywany w wyniku tłoczenia orzeszków makadamii. Działa nawilżająco, zmiękczająco, odżywczo, wygładzająco, poprawia elastyczność i wygląd skóry. Polecany również dla skóry delikatnej i wrażliwej. Bogaty w witaminy A, B, E oraz składniki mineralne.

Synonimy: Macadamia Ternifolia Seed Oil

Olej migadałowy

Otrzymywany z nasion drzewa migdałowego (Migdał zwyczajny). Polecany nawet dla niemowląt i dzieci. Polecany do skóry suchej i wrażliwej. Stanowi doskonałą odżywkę do suchych i zniszczonych włosów.

Synonimy: Sweet Almond Oil

Olej morelowy

Polecany dla skóry wrażliwej, szorstkiej i popękanej. Pomaga utrzymać właściwe nawilżenie skóry.

Synonimy: Prunus armeniaca

Olej musztardowy

Pozyskany z nasion gorczycy, posiada dość niską zawartość tłuszczów nasyconych w porównaniu do innych olejów spożywczych. Jest doskonałym źródłem następujących witamin: PP, H, B1, a także żelaza, fosforu i wapnia. To naturalny środek odżywczy do włosów oraz do masażu ciała. Z uwagi na jego rozgrzewające i pobudzające właściwości poprawia krążenie, odżywia i nawilża skore. Z kolei regularne stosowanie oleju musztardowego na włosy sprawia, że wyglądają one pięknie, nabierają blasku i witalności. Jeden z ulubionych olejów kobiet w Indiach czy Pakistanie.

Olej palmowy

Badania kliniczne wykazały szerokie możliwości jego zastosowania: jako doskonałe źródło witaminy E powoduje szybsze gojenie się skóry, zapobiegając tym samym powstawaniu blizn - także potrądzikowych. Olej może być z powodzeniem używany przy schorzeniach skórnych, takich jak egzema, dermatozy czy łuszczyca. Wysoka zawartość witaminy A czyni z oleju palmowego doskonały produkt odmładzający, przywracający zdrowy wygląd skórze suchej oraz z uszkodzeniami posłonecznymi.

Olej rokitnikowy

Pozyskiwany z owoców rokitnika zwyczajnego.

Synonimy: Sea Buckthorn oil

Olej rycynowy

Otrzymywany z tłoczenia na zimno nasion rącznika pospolitego. Odżywia i wzmacnia włosy.

Synonimy: Ricinus Communis Seed Oil

Olej sezamowy

Przeznaczony dla skóry suchej i mieszanej.

Synonimy: Sesamum Indicum seed oil

Olej sojowy

Wytwarzany z nasion soi zwyczajnej. Stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Synonimy: Glycine Soja Oil Soybean

Olej słonecznikowy

Otrzymywany z nasion słonecznika. Zawiera fosfolipidy, karoten i witaminę E. Wzmacnia, zmiękcza i wygładza skórę. Niweluje wolne rodniki.

Synonimy: Helianthus Annus Seed Oil

Olej z awokado

Otrzymywany w wyniku tłoczenia dojrzałego miąższu awokado. Może być stosowany w czystej postaci lub jako dodatek do kosmetyków. Silnie nawilża i odżywia, przeznaczony dla cery suchej i dojrzałej oraz wrażliwej. Zwany olejem 7 witamin (A, B, D, E, H, K, PP).

Synonimy: Avocado Oil

Olej z czarnuszki

Pozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno nasion czarnuszki. Bogate źródło NNKT (około 28%).

Synonimy: Nigella Sativa Oil

Olej z kiełków pszenicy

Otrzymywany z wytłaczanych na zimno kiełków pszenicy. Chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem, aktywizuje odnowę biologiczną komórek skóry, stanowi najbogatsze źródło naturalnej witaminy E. Polecany również do suchych i łamliwych włosów.

Synonimy: Wheat germ oil

Olej z nasion Konopii Siewnej

Uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion Cannabis sativa. Działa przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo. Wykazuje także korzystne działanie na skórę głowy i włosy.

Synonimy: Cannabis sativa seed oil

Olej z nasion marchwi

Z nasion marchwi w procesie tłoczenia na zimno. Bogate źródło beta karotenu, polecany dla cery dojrzałej, chroni skórę przed promieniowaniem UV.

Synonimy: Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil

Olej z pestek winogron

Otrzymywany z pestek winogron. Bogate źródło flawoniodów. Polecany do wszystkich typów cery, szczególnie do cery tłustej. Jako naturalny przeciwutleniacz działa skutecznie przeciwko wolnym rodnikom skóry. Stanowi bardzo bogate żródło naturalnej witaminy E.

Synonimy: Vitis Vinifera Seed Oil

Olej z sezamu indyjskiego

Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno sezamu indyjskiego. Działa wygładzająco i nawilżająco, posiada właściwości kojące; reguluje pracę gruczołów łojowych.

Synonimy: Sesamum indicum oil

Olej z wiesiołka

Pozyskiwany z nasion wiesiołka dwuletniego. To jeden z najcenniejszych olejów kosmetycznych o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Zawarte w oleju kwasy NNKT działają bakterio- i grzybostatycznie, dlatego polecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej.

Synonimy: Oenothera Biennis

Olejek cynamonowy

Olejek eteryczny pozyskiwany z cynamonowca wonnego.

Synonimy: Cinnamomum Cassia Oil

Olejek eteryczny z korzenia Imbiru

Otrzymywany w procesie destylacji z parą wodną z kłącza imbiru. Działa rozgrzewająco, poprawia krążenie, polecany przy pielęgnacji skóry trądzikowej; działa antybakteryjnie.

Synonimy: Zingiber Officinalis Root Oil

Olejek karanja

Otrzymywany z nasion rośliny Pongamia glabra. Bogate źródło flawonoidów, chronni przed promieniowaniem UV, działa antybakteryjnie i przeciwzmarszczkowo.

Synonimy: Karanja oil

Olejek rozmarynowy

Pozyskiwany z rozmarynu.

Synonimy: Rosmarinus Officinalis Oil

Olejek rumiankowy

Pozyskiwany z kwiatostanu rumianku. Charakteryzuje się ciemnoniebieskim zabarwieniem.

Synonimy: Chamomilla recutita Oil

Olejek z drzewka herbacianego

Pozyskiwany jest z liści drzewa (Melaleuca alternifolia) przez destylacje w parze wodnej. Naturalny olejek eteryczny ma działanie antyseptyczne.

Synonimy: Melaleuca Alternifolia Leaf Oil

Olejek z manuki

Otrzymywany z liści manuki Leptospermum scoparium. Ma działanie antyseptyczne, antybakteryjne.

Synonimy: Leptospermum Scoparium Oil

Olejek z orzecha włoskiego

Doskonale nawilża i odżywia skórę, posiada naturalne właściwości brązujące, wyraźnie poprawia koloryt skóry.

Synonimy: Juglans Regiaenucum oil

Olejowanie włosów

Jest to zabieg pielęgnacyjny na włosy oraz skórę głowy, który wykonuje się na 1-3 godzin przez myciem, choć najlepsze efekty daje nałożenie olejku na całą noc. Olejowanie polega na roztarciu w dłoniach niewielkiej ilości (ok. łyżki stołowej) wybranego olejku, a następnie nałożeniu go na skórę głowy i całą długość włosów. Zaleca się przeprowadzenie delikatnego masażu głowy, gdyż pobudzi to aktywność cebulek włosowych. Możliwe są modyfikacje metody olejowania, np. osoby o włosach przetłuszczających się, ale suchych na końcach, mogą nakładać oleje jedynie na końcówki albo od połowy włosów. Celem wzmocnienia efektu, po nałożeniu oleju dobrze jest założyć na głowę foliowy czepek lub owinąć ręcznikiem. Olej bez problemu można zmyć szamponem (dobrze byłoby gdyby nie zawierał on składnika SLS), nie należy się obawiać efektu tłustych włosów. Dzięki regularnemu olejowaniu włosy są nawilżone, elastyczne i lśniące; dzięki odżywieniu cebulek włosowych można zauważyć szybszy wzrost włosów.

Oliwa z oliwek

Otrzymywane w procesie tłoczenia na zimno z oliwek. Bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, odżywia skórę i pozostawia na niej film ochronny, poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia barierę naskórka, regeneruje i nawilża.

Synonimy: Olea europaea oil