Helfopedia
Kliknij na jedną z literek powyżej aby przenieść się do terminów słownych rozpoczynających się od tej literki.

N

Nag champa

Unikatowa hinduska kompozycja zapachowa. Składa się z drzewa sandałowego oraz olejku Frangipani, czyli olejku eterycznego produkowanego z kwiatu znanego pod nazwą Plumeria lub jako Kwiat Lei. Ponadto zawiera półpłynną żywicę z Bożodrzewia czyli Ailanthus Triphysa, która nadaje esencji charakterystyczny, mocno zielony kolor oraz działanie psychoaktywne. Zapach ten używany jest powszechnie w kadzidełkach, olejkach zapachowych, mydłach, perfumach, świecach i hinduskich ashramach. Charakteryzuje się wyjątkowo mocną i wyrazistą początkową nutą, która stopniowo zamienia się w bardziej chłodną i słodką. Jest to wyjątkowo oryginalna kompozycja, powszechnie lubiana i bardzo oryginalna.

Synonimy: Nagchampa

Nasiona konopii

Można dodawać je do różnych potraw (musli, sałatki). Sproszkowane ziarna idealnie pasują do soków, koktajli oraz deserów. Są bardzo bogate w substancje odżywcze. To wartościowe źródło kwasów tłuszczowych omega, białka, składników mineralnych, a także aminokwasów. Są sycące, likwidują uczucie głodu. Idealne dla diabetyków (nie zawierają glutenu). Ich spożywanie (np. w formie shake’a) szczególnie jest polecane dla osób: podatnych na przeziębienia, odchudzających się, aktywnie uprawiających sport. Nie działają psychoaktywnie.
 

Neem

Drzewo Neem, zwane “cudownym drzewem” rośnie w zachodniej części Himalajów w Indiach i w Iranie. Również występuje w innych częściach Indii i tropikalnych rejonach świata, m.in.w Indonezji, Australii i Zachodniej Afryce.

Jest bardzo cenione w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na właściwości lecznicze, antyseptyczne, antygrzybiczne, odkażające i tonizujące. Neem stosowane jest w stanach zapalnych, przeciw gorączce, nawet malarii, przeciw pasożytom, przeciw łupieżowi i wszom. Leczy wypryski i innne problemy skóry. Skóra staje się gładka, miękka, świeża, odmłodzona i jędrna. Używany jest w produktach pielęgnacyjnych tj. olejki do masażu, olejki lecznicze, maseczki do twarzy, szampony do włosów oraz pasty do zębów.

Może być również stosowany w preparatach, zwiększa odporność organizmu, oczyszcza krew, dodaje witalności. Pomaga wyleczyć wiele chorób i schorzeń tj. reumatyzm, cukrzycę, arytmię i in. choroby serca, zapalenie płuc, owrzodzenia żołądka, artretyzm, zbyt wysokie ciśnienie i poziom cholesterolu, łuszczycę, egzema, problemy z trawieniem, zaburzenia układu nerwowego, stres i inne.

Synonimy: Azadirachta Indica Lilac Margosa tree Miodła Indyjska Miodla Indyjska Neem chal

Neroli

Olejek z neroli, czyli olejek eteryczny otrzymywany z kwiatów gorzkiej pomarańczy. Wodę neroli używa się od średniowiecza w charakterze perfum, posiada też właściwości pielęgnacyjne. Został wprowadzony do powszechnego użytku przez Księżną Neroli, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Posiada charakterystyczny, trawiasto-ziołowy, ciepły zapach. Jest składnikiem wielu perfum, wód toaletowych, olejków zapachowych, jak również składnikiem używanym w cukiernictwie. Dodaje się go do kremów, balsamów, szamponów, odżywek, żeli pod prysznic, maseł, peelingów, a nawet kosmetyków do makijażu. Jeden z najbardziej charakterystycznych zapachów świata.

Synonimy: olejek neroli olejek z neroli