Helfopedia
Kliknij na jedną z literek powyżej aby przenieść się do terminów słownych rozpoczynających się od tej literki.

K

Kadzidełko

Aromatyzowany materiał, zwykle drzewny, nasączony olejkami eterycznymi, żywicami i substancjami zapachowymi. Spalany wytwarza wonny dym, intensywny i długo utrzymujący się w pomieszczeniach. Kadzidełka używane są od wieków głównie do rytuałów religijnych, aromatyzowania powietrza, odstraszania owadów, aromaterapii, medytacji. Występują najczęściej w dwóch formach: patyczkach bambusowych otoczonych pastą kadzidlaną lub stożków uformowanych z owej pasty.

Synonimy: kadzidełka

Kajal

Kajal często mylony z arabskim Kohlem. Kajal jest słowem używanym w Hindustanie, zwany inaczej surma bądź sirma (w języku Urdu i Pundżabskim), kanmashi (po malajsku), kaadige (Kannada), kaatuka (Telugu) lub kan mai (po tamilsku). Używany jest w formie eye linera przez indyjskie kobiety, mężczyzn i dzieci, zwykle na linii wodnej (daje efekt wybielenia gałki ocznej i podkreślenia koloru oczu), choć zdarza się, że niektóre jego formy aplikowane są również na zewnętrzną część górnej i dolnej powieki. Kajale są łatwe w użyciu, mocno napigmentowane i dają na powiecie efekt intensywnej czerni.

Kajal oprócz działania upiększającego ma chronić oczy przed działaniem promieni słonecznych, piasku, pyłu oraz chłodzić oczy w upalne dni. Przypisuje się mu również właściwości magiczne ochraniające osobę go noszącą przed „złym okiem”, gdy noszony jest w formie kropki na boku czoła lub policzka, szczególnie przez dzieci. W Punjabie kajal stosowany jest tradycyjnie przez mężczyzn podczas uroczystości oraz ceremonii religijnych takich jak ślub. Kajal jest również stałym elementem stroju tradycyjnych tancerek i tancerzy, który aplikują również na brwi.

Metod wytwarzania kajala jest wiele, najbardziej popularna to maczanie czystej ściereczki muślinowej w roztworze proszku sandałowego, oczekiwanie aż zupełnie wyschnie, następnie skręcanie jej i umieszczanie w lampce oliwnej w charakterze knota. Do lampki zwyczajowo nalewa się oleju rycynowego, następnie podpala muślinowy knot i przystawia gliniany bądź metalowy talerz tak, by płomień lekko go dotykał. Tak powstałą sadzę na talerzu zdrapuje się, dodaje oleju ze słodkich migdałów lub ghee, niekiedy ziół oraz kamfory. Następnie formuje się pastę, płyn bądź twardy sztyft, zamyka w odpowiednim naczyniu i używa. W zależności od tego, co jest spalane oraz co dodane do sadzy, można uzyskać inne kolory kajala, zwyczajowo jednak jest to smolista czerń.

Kapha

Jedna z dosz, temperamentów, energii w systemie ajurwedyjskim. Połączenie wody i ziemi, energia budująca i spajająca, umożliwiająca funkcjonowanie ludzkiego ciała pod względem strukturalnym. Wierzy się, że natłuszcza stawy, mięśnie i kości. Obejmuje całość organów wewnętrznych, komórek i tkanek ludzkiego organizmu. Energia ta ulokowana jest szczególnie w tkance tłuszczowej, łącznej, więzadłach, ścięgnach, płucach, głowie, gardle, limfie i klatce piersiowej. Osoby, u których dominuje ta dosza, mają mocną, korpulentną sylwetkę, dobrze rozbudowane mięśnie i skłonność do nadwagi, często są niskie. Posiadają zimną, gładką, grubą skórę, często przetłuszczającą się. Włosy i paznokcie są grube, mocne, błyszczące. Cechą charakterystyczną kaphy są duże, błyszczące oczy, pełne wargi i biały nalot na języku. Spowolniony metabolizm powoduje słaby apetyt, ruchy są wolne jednak lekkie i pełne gracji. Sen tej doszy jest spokojny, jednak dojście do siebie po przebudzenie zajmuje jej sporo czasu. Częstymi zaburzeniami są u niej cukrzyca, otyłość, zaburzenia odżywiania, choroby zatok, grzybice, rak, częste przeziębienia, zatrzymywanie wody. Kaphy są z natury uczciwe, uczuciowe, skłonne do wybaczania, emocjonalne, ciepłe i kochające. Na osoby te zawsze można liczyć, są silne duchowo i rozważne, wytrzymałe, wolniej się uczą, jednak zapamiętują materiał na dłużej. Gdy brak im równowagi, popadają w lenistwo, łakomstwo, chciwość, depresję i poczucie osamotnienia.

Kapoor Kachli

Sproszkowane Kapoor Kachli stosowane jest przez Hinduski do poprawy wyglądu włosów. Jest doskonałą odżywką, gdyż pogrubia włosy, przyspiesza wzrost i nadaje im blask. Posiada przyjemny, lekki zapach, który pozostaje na włosach.

Synonimy: Hedychium spicatum

Kessa

Rękawica wykonana z ziarnistej tkaniny, stosowana do głębokiego oczyszczania skóry z martwego naskórka i wszystkich nieczystości. Tradycyjnie stosowana jest z czarnym mydłem (savon noir). Po regenerującym i oczyszczającym masażu z użyciem Kessy skóra jest nie tylko jedwabiście gładka, ale przede wszystkim doskonale przygotowana do aplikacji kremów i naturalnych olejów. Masaż Kessą jest tradycyjnym elementem rytuału pielęgnacyjnego Hammam.

Synonimy: rękawica peelingująca

Koenzym Q10

Związek naturalnie wytwarzany w ciele człowieka. Bierze udział w metabolizmie komórkowym i transporcie tlenu. Zapewnia prawidłowe natlenienie komórek ciała. Jest antyoksydantem – zwalcza wolne rodniki będące skutkami ubocznymi m.in. promieniowania słonecznego i używek. Działanie antyoksydacyjne chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek ciała i zapewnia skórze młodszy wygląd. Jest jednym z czołowych składników o działaniu anti-aging.

Synonimy: ubichinon CoQ10 koenzym Q 10 ubiquinone

Konopia siewna

Konopia siewna to roślina z rodziny konopiowatych. Uprawiana głównie celem pozyskania włókien. Tłoczony jest z niej niezwykle bogaty w mikroelementy olej konopny. Wyciągi z cannabis stosowane są szeroko w farmakologii i kosmetologii. Olej konopny zawiera wielką ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3-6, świetnie regeneruje i odbudowuje skórę zniszczoną, suchą, pomarszczoną i wiotką. Polecany szczególnie do pielęgnacji skóry dojrzałej, dotkniętej zmarszczkami, trądzikiem, odwodnionej, jest również naturalnym filtrem przeciwsłonecznym.

Synonimy: cannabis olej konopny

Kozieradka

Roślina zielna z rodziny bobowatych. Pospolicie zwana również bożą trawką, fenugryką, kozioroźnikiem czy greckim sianem. Występuje powszechnie w Europie Wschodniej i Azji, uprawiana jest jednak niemal na całym świecie. W Polsce jest to uprawa zawlekana i dziczejąca z upraw, powszechnie stosowana w celach leczniczych i spożywczych. Kozieradka to krzak jednoroczny, o drobnych listkach i małych kwiatach z owocami umiejscowionymi w strąku, nasiona podobne są do nasion gryki, z jej pyłku powstaje wspaniały miód będący często składnikiem miodów wielokwiatowych. Właściwości pielęgnacyjno-lecznicze kozieradki znane były już w starożytności. Staroegipskie papirusy podają dokładne przepisy na maści do ciała wykorzystujące olej z jej nasion, zaś polskie podania już w XVI wieku propagowały zdrowotne właściwości bożej trawki. Nasiona kozieradki czy w formie surowej, czy w formie oleju, albo też naparu posiadają właściwości osłaniające, przeciwzapalnie, wyściełają przewód pokarmowy chroniąc błonę śluzową żołądka, są pomocne we wszelkich stanach zapalnych skóry, obniżają poziom cukru we krwi, mają właściwości przeciwzapalne, rozkurczowe, pobudzają soki trawienne, trzustkowe i jelitowe, pobudzają regenerację wszystkich tkanek, aktywują wytwarzanie wszystkich krwinek oraz są antyalergiczne, ponadto zmuszają komórki do aktywnej regeneracji oraz są niezwykle smaczne. Ich aromat jest bardzo charakterystyczny, przypomina bowiem bulion. Kozieradka słynie również ze swego zbawiennego wpływu na skórę problematyczną, trądzikową, jak i na włosy, skutecznie hamując ich wypadanie i przyspieszając ich porost. Dostępna jest jako składnik olejków do pielęgnacji oraz kremów, można również sporządzić z niej wywar zalewając nasiona wrzątkiem. Po kilku minutach całość należy przecedzić, a gotowym wywarem przecierać zmienioną chorobowo skórę twarzy lub ciała bądź wcierać w skórę głowy.

Synonimy: fenugreek Trigonella Foenum Graecum

Ksylitol

Składnik organiczny, występuje w niektórych owocach, warzywach i innych roślinach, np. w korze brzozy. Zdrowy zamiennik białego cukru – jest całkowicie bezpieczny i prozdrowotny. Stosowany głównie w pastach do zębów i płynach do płukania jamy ustnej ze względu na słodki smak, działanie przeciwpróchnicze i zdolność do zwalczania drożdżaków z rodzaju Candida. Sprzyja zdrowiu i higienie jamy ustnej, likwiduje nieprzyjemny zapach, zapobiega rozwojowi bakterii. Posiada również właściwości nawilżające i wygładzające skórę.

Synonimy: cukier brzozowy xylitol

Kwas hialuronowy

Substancja nawilżająca, naturalnie występująca w organizmie człowieka (przede wszystkim w skórze, a także w ciele szklistym oka i mazi stawowej). Naturalnie nawilża tkanki poprzez działanie higroskopijne. Zapobiega utracie wody. W kosmetykach działa nawilżająco i ujędrniająco, a także wygładzająco. Jest substancją biozgodną, tj. nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych. Może być stosowany samodzielnie, a także w połączeniu z innymi składnikami (np. olejami roślinnymi) lub jako składnik produktów o złożonych recepturach.

Synonimy: hyaluronan hyaluronic acid hyaluronate ha

Kwas sorbowy

Może być pozyskiwany z owoców jarzębiny lub syntetycznie. Substancja konserwująca, zabezpiecza przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów. Dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Synonimy: Sorbic Acid

Kwiat białej lilii

Otrzymywany z kwiatów lilii białej. Działa nawilżająco.

Synonimy: Lilium Candidum Flower

Kwiat Hibiskusa

Kwiat hibiskusa relaksuje i uspokaja skórę, zwiększa jej elastyczność oraz pomaga w jej regeneracji.

Synonimy: Hibiscus rosa-sinensis