Helfopedia
Kliknij na jedną z literek powyżej aby przenieść się do terminów słownych rozpoczynających się od tej literki.

E

Ekstrakt z aloesu

Z liści aloesu. Działa nawilżająco, chłodząco i kojąco na skórę.

Synonimy: Aloe Barbadensis Extract

Ekstrakt z drzewa sandałowego

Posiada właściwości łagodzące, antyseptyczne i nawilżające, ceniony jest za swój wyjątkowy, egzotyczny zapach.

Synonimy: Santalum album extract

Ekstrakt z kory dębu

Otrzymywany z kory Quercus Robur. Wykazuje działanie bakteriobójcze, ściągające i oczyszczające. Zawiera m.in. garbniki, flawonoidy, fitohormony.

Synonimy: Quercus Robur Extract

Ekstrakt z kwiatu wiciokrzewu japońskiego

Wyciąg z kwiatów wiciokrzewu. Działa kojąco, wygładzająco i liftingująco.

Synonimy: Lonicera Japonica Flower Extract

Ekstrakt z nagietka

Pozyskiwany z kwiatów nagietka lekarskiego. Działa ściągająco, oczyszcza pory, łagodzi podrażnienia. Przyspiesza proces gojenia ran.

Synonimy: Calendula Officinalis Flower Extract

Ekstrakt z owoców amli

Otrzymywany z owoców amli, czyli agrestu indyjskiego. Stanowi bogate źródło witaminy C, jest naturalnym efektywnym antyoksydantem.

Synonimy: Phyllanthus emblica extract

Ekstrakt z owoców dzikiej róży

Odżywia, nawilża i uelastycznia skórę.

Synonimy: Rosa canina fruit extract

Ekstrakt z róży damesceńskiej

Szczególnie polecany dla cery dojrzałej i wrażliwej, działa wygładzająco, łagodząco i antyseptycznie; łagodzi podrażnienia.

Synonimy: Rosa damascena extract

Ekstrakt z soi

Otrzymywany z zarodków soi. Bogaty w proteiny, cukry, saponiny oraz izoflawony, o działaniu przeciwstarzeniowym.

Synonimy: Glycine Soja Extract

Ekstrakt z Tymianku

Otrzymywany z tymianku. Wykazuje działanie łagodzące, zapobiega wypadaniu włosów.

Synonimy: Thymus Vulgaris Extract

Ekstrakt z Żywokostu lekarskiego

Działa łagodząco na skórę oraz przyspiesza proces gojenia ran.

Synonimy: Symphytum officinale Extract

Emulgator

Emulgator dopuszczony do stosowania w kosmetykach naturalnych. Emulgator bezpieczny dla skóry. Kremy z dodatkiem tego emulgatora mają lekką konsystencję i szybko się wchłaniają,  używany również w przemyśle spożywczym do wyrobu ciastek i lodów.

Synonimy: Glyceryl stearate SE