Helfopedia
Kliknij na jedną z literek powyżej aby przenieść się do terminów słownych rozpoczynających się od tej literki.

A

Aegle marmelos

Aegle marmelos – inaczej kleiszcze smakowite. Indyjska roślina o głęboko zakorzenionym znaczeniu w medycynie ajurwedyjskiej. Jest jednym z jedenastu gatunków drzew, których drewno jest odpowiednie do wykonania narzędzi stosowanych podczas ceremonii jadźńa. Drzewo to jest też wykorzystywane w innych obrzędach.

Synonimy: kleiszcze smakowite

Ajurweda

Nazwa pochodzi z sanskrytu, łącząc słowo ”ajuh” czyli życie, z „Weda” czyli pismo. Starożytna nauka rozpowszechniona na terenie obecnych Indii, zajmująca się zdrowiem fizycznym, psychicznym i rozwojem duchowym człowieka, traktując go holistycznie. Wyróżnia się osiem ajurwedycznych specjalizacji: naukę o odmładzaniu, chirurgię ogólną, zdrowie wewnętrzne, leczenie głowy i szyi, toksykologię, pediatrię, psychiatrię oraz naukę o afrodyzjakach. Ajurweda opiera swoje założenia na koncepcji występowania pięciu żywiołów w tym siły życiowej prana. Każde ciało składa się z żywiołów, u których podstaw leżą trzy bioenergie: Vata, Pitta i Kapha. Ich nierównowaga jest bezpośrednią przyczyną występowania chorób ciała i duszy. Agni to ogień trawienny, Ama zaś to toksyny, czyli główny powód występowania chorób cielesnych. Główne metody zaradcze to terapie oczyszczające, masaże i zabiegi, takie jak stosowanie kropli do nosa czy olejowanie określonych partii ciała. Ajurweda przykłada też dużą wagę do odpowiedniej diety.

Synonimy: ajurwedyjski

Alepp

Mydło pochodzące z Aleppo, najstarsze mydło świata, produkowane na bazie oliwy z oliwek, oleju laurowego i sody z soli morskiej. Metoda produkcji pozostała niezmieniona na przestrzeni setek lat. Mydło występuje w formie płynnej i stałej. Kostki mydlane suszone są przez wiele miesięcy, następnie ręcznie cięte i pakowane. W zależności od procentowej ilości oleju laurowego, mydło posiada właściwości od delikatnie oczyszczających, nawilżających, po silnie regenerujące. Przypisuje się mu działanie antytrądzikowe, łagodzące egzemy, wysypki, łupież i podrażnienia skóry. Idealne dla dzieci i dorosłych. Zarówno do mycia ciała, skóry twarzy, włosów, higieny intymnej. Niezwykle wydajne.

Synonimy: Alep

Alkohol benzylowy

Konserwant, dopuszczony przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

Synonimy: Benzyl alcohol

Aloes

Miąższ aloesu ma niezliczone właściwości zdrowotne. Działa nawilżająco i przeciw starzeniu, dlatego często używany jest w balsamach do skóry. Stosowany wewnętrznie korzystnie wpływa na krążenie, wątrobę i śledzionę. Również skutecznie reguluje zaburzenia w trawieniu i pomaga zwalczyć wiele innych dolegliwości żołądkowych.

Synonimy: Aloe Vera Aloe Barbadensis Aloe Indica Aloe Barbados

Ambra

Jeden z najdroższych i najcenniejszych surowców perfumeryjnych. Naturalna ambra to substancja wytwarzana w przewodzie pokarmowym kaszalota. Można go uzyskać również sztucznie. Jest przez wieloryby wydalana, unosi się na tafli wody i wyrzucana na brzeg, skąd jest zbierana i poddawana przetworzeniu. Jedna bryła ambry osiąga wielkość ludzkiej głowy, ma konsystencję i wagę wosku, ulega rozpuszczeniu w niezbyt wysokich temperaturach. Ma niezwykle intensywny, ciepły, słodki, słoneczny aromat, lecz ujawnia się on dopiero po przetworzeniu z użyciem alkoholu. Ambra musi dojrzewać ponad pół roku zanim posłuży jako absolut do wytworzenia olejków zapachowych lub perfum, stąd jej wysoka cena. Posiada właściwości konserwujące, a jej balsamiczny aromat często występuje w perfumach arabskich idealnie współgrając z nutami piżmowymi.

Synonimy: amber

Amla

Roślina ta występuje w Północnych i Południowo-Zachodnich Indiach. Ma szarą korę i lekkie liście o zapachu podobnym do cytryny. Jej kwiaty mają zielonkawo-żólty kolor. Amla jest potężną rośliną, która jest używana w wielu klasycznych ajurwedyjskich preparatach z powodu z powodu odmładzających właściwości. Jest stosowana do leczenia różnych chorób od anemii, krwotoków, wrzodów żołądka, po anoreksję, wylewy, zaburzenia układu moczowego. Amla jest również wspaniałym środkiem wzmacniającym serce, układ odpornościowy oraz układ oddechowy - jest b. pomocna w przypadkach astmy czy gruźlicy. Amla jest również doskonałym środkiem moczopędnym oraz afrodyzjakiem. Jest najbogatszym znanym źródłem witaminy C oraz długotrwałym antyoksydantem. Amla ma również niesamowite właściwości wpływające na zdrowie i piękno włosów. Wzmacnia cebulki, przeciwdziała wypadaniu włosów. Najczęściej stosowana jest jako olejek, który odżywia i wygładza włosy nadając im piękny połysk.

Synonimy: Amalaki Indian Gooseberry Emblica officinalis Indyjski agrest Emblic myrobalan

Aritha

Reetha czyli popularne południowo -indyjskie orzechy piorące lub inaczej trzylistne jagody piorące, znana jest na całym swiecie również pod takimi nazwami jak: phenil,  risht, rishtak, ritha, hai kya, kekru,  ritha, aritha, hlingsi, hrishtah, phenaka, rishtah, rita, sarishta, urdhvashodhanah, rittha.
 
Nazwa botaniczna: sapindus mukorossi
Z rodziny: sapindaceae (soapberry)
Synonimy: sapindus detergens, sapindus utilis
 
Reetha jest popularnym drzewem rosnącym na wzgórzach Shivalik oraz w wyższych Himalajach. Jest to drzewo liściaste, które osiąga do 25 metrów. Liście rithy są długie i  pierzaste, mają ok 30 - 50 cm długości i zawierają od 5 do 10 par małych,
lancetowatych listków. Każdy z nich ma około 7-15cm długości i 2-5 cm szerokości. Reetha kwitnie latem. Jej kwiaty są małe i zielonkawo - białe. Owoce pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia i dojrzewają na przełomie listopada i grudnia. Są to pojedyncze okrągłe, mięsiste orzechy o średnicy 2 - 2,5 cm i kolorze żółtawo - brązowym. Nasionko Rithy przykrytejest czarną, gładką i twardą otoczką. Owoce Rithy są zbierane podczas zimy ze względu na nasiona lub sprzedawane na rynku jako orzechy piorące. Wysuszony owoc Rithy jest najbardziej wartościową częścią tej rośliny. Jego mięsista część zawiera saponiny, które są bardzo dobrym substytutem mydła i dlatego stosowana jest w produkcji wysokiej jakości szamponów, detergentów itd. Skórka owocu jest tak bardzo wartościowa, że osoby uprawiające tę roślinę na wsiach używają jej jako naturalny szampon do mycia włosów jak i do prania wełnianych ubrań.

Synonimy: Reetha Sapindus trifoliatus, sapindus detergens, sapindus utilis

Arjuna
Jest ziołem, które pomaga utrzymać zdrowe serce oraz redukuje nerwowość, efekty stresu i napięć. Arjuna pobudza funkcjonowanie serca, chroni przed zawałami oraz reguluje ciśnienie krwi i pozom cholesterolu. Kora drzewa arjuny zawiera Q-10, które stosowane jest jako osłona przed chorobami wieńcowymi serca.

Synonimy: Terminalia arjuna

Asafoetida

Sproszkowana żywica drzewna nazywana czarcim łajnem lub smrodzieńcem. Jest to przyprawa o intensywnym, charakterystycznym zapachu porównywalnym z zapachem cebuli, który łagodnieje po dodaniu do gotującej się potrawy. Jest naturalnym antybiotykiem, który niszczy bakterie, wirusy i grzyby. Przed infekcjami skutecznie ochroni asofetida rozpuszczona na maśle lub ghee. Ponadto przyprawa ta poprawia trawienie pokarmów, przez co zmniejsza uczucie ociężałości. Warto dodać do potraw zawierających, np. groch czy fasolę, by wspomóc przemianę materii.

Synonimy: asafetyda

Ashwagandha

Aswagandha występuje w bardziej suchych częściach Indii i jest pokrewną żeńszenia. Jest krzewem o zielonkawych i jaskrawo żółtych kwiatach. Jest jednym z najpopularniejszych i wszechtsronnie stosowanych ziół w Ajurwedzie. Dzięki swym przeciwutleniającym właściwościom Ashwagandha znana jest przede wszystkim z odmładzającego działania. Dodaje energii życiowej, zapobiega zmęczeniu i pomaga utrzymać zdrowie w dobrym stanie. Wzmacnia wytrzymałość i koncentrację oraz ogólnie kondycję całego organizmu, ponieważ daje witalność. Ostatnie badania dowiodły, że ma ona właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz antystresowe. Aswagandha uspokaja i działa relaksująco. Pomaga w leczeniu reumatyzmu, trądu i artetyzmu. Mówi się, że jest również ziołowym afrodyzjakiem, zarówno dla mężczyzn jak i kobiet.

Synonimy: Withania somnifera Winter cherry Indian winter cherry Indian ginseng Indyjski Żeńszeń Withania Ashgandh Achuvagandi

Ałun

W 100% naturalny minerał, który w naturalny sposób zapobiega powstawaniu i namnażaniu się bakterii powodujących nieprzyjemny zapach potu. Posiada właściwości dezynfekujące i antybakteryjne. Nie zostawia śladów na ubraniach i nie zatyka porów. Łagodzi podrażnienia skóry, dlatego polecany również przy skaleczeniach (natychmiast tamuje krew), po goleniu, depilacji. Produkt hypoalergiczny, doskonały do normalnej i wrażliwej skóry.