Zdrowe przekąski zamiast słodyczy

Zdrowe przekąski
Jak często masz ochotę na coś słodkiego i decydujesz się wtedy na czekoladowego batonika, cukierki lub ciastka? Ochota na słodycze jest czymś normalnym i naturalnym. Istotne jest jednak, aby słodkie produkty, które zjadamy, nie były pełne białego cukru i białej mąki, które posiadają destrukcyjny wpływ na cały organizm.



Zdrowa, zbilansowana dieta redukuje nagłe napady głodu na słodycze, jednak warto mieć zawsze „w pogotowiu” kilka sposobów, aby zjeść i słodko, i zdrowo. Dziś prezentujemy proste przepisy, które poskromią głód słodkości, a jednocześnie nie zawierają tony cukru i białej mąki.


1. Krem czekoladowy

Kiedy marzysz o czekoladzie i kremach czekoladowych typu nutella, to jest to świetna alternatywa. Krem przygotowuje się błyskawicznie, a składniki są łatwo dostępne i niedrogie. Warto mieć je zawsze w kuchni! Krem możesz zjeść po prostu łyżeczką, posmarować nim kromkę chlebka żytniego lub dodać do płatków owsianych.

Składniki kremu czekoladowego:

  • ¼ awokado 56kcal
  • pół banana 50kcal
  • łyżeczka kakao niskotłuszczowego 13kcal

Ewentualnie można dosłodzić łyżeczką syropu z agawy 25kcal.

Obierz i zgnieć ćwiartkę awokado, dodaj pół banana i połącz je w gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Jeżeli uważasz, że krem jest zbyt mało słodki, dodaj syrop z agawy (można zamienić np. na łyżeczkę miodu).

Wartość odżywcza przekąski:
17g węglowodanów (23g z syropem z agawy)
5g tłuszczów (tłuszcze jednonienasycone z miąższu awokado o działaniu przeciwmiażdżycowym, prozdrowotnym)
120kcal (145kcal z syropem)


2. Kulki czekoladowo-kokosowe bez cukru

Rarytas dla fanów wszystkiego co kokosowe. Pyszne, zgrabne kuleczki zaspokoją głód na słodkości.

Składniki kulek czekoladowo-kokosowych:

  • 25g (¼ tabliczki) gorzkiej czekolady 64%
  • 2 łyżki śmietanki
  • 100g wiórków kokosowych

Połowę wiórków dokładnie zmiksuj na gładką masę. Uformuj kuleczki (ok. 20 sztuk), w każdą wbij wykałaczkę i wsadź do zamrażalnika na 20 minut. Rozdrobnioną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyciągnij kulki z lodówki i trzymając za wykałaczkę maczaj je w rozpuszczonej czekoladzie tak, aby dokładnie pokryła kulkę. Następnie osyp lub obtocz każda kulkę w pozostałych wiórkach kokosowych. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Wartość odżywcza przekąski (porcja dla 1 osoby to ¼ ilości z przepisu czyli ok. 5 kulek):
22g tłuszczów (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe z kokosa, które stymulują metabolizm i ułatwiają odchudzanie)
5g węglowodanów
200 kcal