Moc roślin – ajurwedyjskie antybiotyki

Ajurweda to prawdopodobnie najstarszy na świecie system leczenia i pielęgnacji. Tradycje ajurwedyjskie przetrwały do dziś, dzięki czemu możemy korzystać z bogactwa tysiącletnich receptur i tajemnic dobrego zdrowia. Przed erą syntetycznych antybiotyków do zwalczania wszelkich infekcji stosowano wyłącznie rośliny.


Przedstawiamy najpopularniejsze, sprawdzone przez Ajurwedę rośliny o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym leczenie infekcji wszelkiego typu.

Neem – miodla indyjska (Azadirachta indica)
Każda część miodli indyjskiej jest cennym surowcem w medycynie ajurwedyjskiej. Neem posiada działanie antybiotyczne – przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Szczególnie dobrze radzi sobie z infekcjami skórnymi takimi jak trądzik czy łupież o podłożu grzybiczym. Jadalne części rośliny mogą być stosowane wewnętrznie dla wzmocnienia odporności.

Ashwaganda (Withania somnifera)
Korzenie i owoce ashwagandy zawierają unikalne substancje – witanolidy, które posiadają szereg cennych właściwości, w tym m.in. działanie przeciwnowotworowe i antyseptyczne. Ashwaganda zmniejsza stany zapalne w organizmie i wzmacnia ogólną odporność. Pomaga w łagodzeniu astmy. Uwaga: ashwagandy nie powinny stosować kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Amalaki – agrest indyjski (Emblica officinalis)
Bogate źródło witaminy C i substancji wzmacniających, ochronnych. Owoce amli nie tylko zabezpieczają organizm przed infekcjami, ale także wspomagają naturalne funkcje w przypadku pojawienia się stanu zapalnego. Amla posiada niezliczone właściwości prozdrowotne i jest jednym z podstawowych surowców leczniczych w Ajurwedzie.

Brahmi (Bacoma monnieri)
Jedna z podstawowych roślin Ajurwedy. Wspomaga wydolność całego organizmu, ma działanie stymulujące system immunologiczny. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym ogranicza rozwój choroby, ponadto poprawia nastrój i wzmacnia układ nerwowy. Podobnie jak ashwaganda nie jest zalecana do stosowania przez kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią.

Kurkuma (Curcuma longa)
Przez wielu uważana za najzdrowszą przyprawę świata. Kurkuma jest jedną z czołowych przypraw w tradycji ajurwedyjskiej. Charakteryzuje się znakomitym działaniem bakteriobójczym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Szczególnie polecana w infekcjach górnych dróg oddechowych – wówczas warto połączyć kurkumę z cytryną, miodem i imbirem, dodać do herbaty lub bardzo ciepłej wody i wypić.